Je ligt lekker in de zon, hopend op een gebruind velletje, maar in de plaats daarvan wandel je weer naar binnen, lijkend op een kreeft die te lang in de kookpot gelegen heeft. Herkenbaar? Lees dat dit artikel om te weten te komen hoe je je huid veilig kan houden en haar kan verzachten als je toch te lang in de zon gelegen hebt.
Hoewel iedereen weet dat onbeschermd of te lang zonnen je huid kan beschadigen, stellen de meesten onder ons hun huid toch nog bloot aan de brandende stralen van de zon. Meer dan 1/3 van volwassenen en bijna 70% van kinderen geven toe dat ze het afgelopen jaar minstens 1 x verbrand zijn geweest.
Je kent de eenvoudige uitleg achter zonnebrand wellicht al. Wanneer je huid lange tijd blootgesteld wordt aan de zon, zal ze uiteindelijk verbranden, rood worden en geïrriteerd geraken.
Onderhuids wordt het een beetje ingewikkelder. De zon geeft 3 golflengtes ultraviolet licht af: UVA, UVB en UVC. UVC licht bereikt het oppervlak van de aarde niet. De andere twee types ultraviolet licht bereiken niet alleen je strandlaken, maar ze dringen ook nog eens je huid binnen. Huidbeschadiging wordt zowel door UVA als UVB stralen veroorzaakt.
Zonnebrand is het duidelijkste teken dat je te lang in de zon gezeten hebt. Maar zonneschade is niet altijd zichtbaar. Onder het huidoppervlak kan ultraviolet licht je DNA veranderen, waardoor je huid vroegtijdig veroudert. Na verloop van tijd kan die DNA schade zorgen voor huidkankers, waaronder het dodelijke melanoma.
Hoe snel je verbrandt hangt af van:
– je huidtype
– de intensiteit van de zon
– hoe lang je blootgesteld bent aan de zon
Een blonde vrouw met blauwe ogen die in Rio de Janeiro in de zon light zal bijvoorbeeld veel sneller rood worden dan een vrouw met een olijfkleurige huid die op een zonnige dag buiten zit in Maastricht.
Wanneer je verbrandt wordt je huid rood en doet pijn. Is de verbranding ernstig, dan kan je huid opzwellen en krijg je zonneblaren. Je kan je zelfs grieperig voelen: koorts, rillingen, misselijkheid, hoofdpijn en futloosheid
Een paar dagen later zal je huid beginnen jeuken en vervellen omdat je lichaam af wil van de beschadigde cellen.
Bij het behandelen van zonnebrand wordt op twee dingen gefocussed: het verzachten van de rode, ontstoken huid en het verlichten van de pijn.
Hier zijn enkele doe-het-zelf middeltjes als je verbrand bent:
Je kan zonnebrand makkelijk zelf behandelen, maar als je een van deze ernstige tekenen ondervindt, bel je toch best de dokter:
* Koorts van 39 graden of hoger
* Rillingen
* Ernstige pijn
* Zonneblaren die 20% of meer van je lichaam bedekken.
* Droge mond, dorst, verminderd plassen, duizeligheid, vermoeidheid (tekenen van uitdroging)
Hier zijn enkele tips om je huid veilig te houden wanneer je buiten bent: